Keyword research för en bättre hemsida

Keyword research för en bättre hemsida

13/11/2018 Marknadsföring online 0

På webben utgår allt från sökord och söktermer. Nästan all reklam du ser är riktad till dig för att du tillhör målgruppen för den varan eller tjänsten. Visst händer det att du ser en banner i din webbläsare med reklam för något du absolut inte är intresserad av? Företag betalar många gånger stora belopp för att marknadsföra sig till personer som sökt efter något specifikt eller matchar en viss målgrupp. Att den analysen blir rätt är därför otroligt viktig, så att ni når ut till rätt personer.

Vilka frågor ställer dina besökare?

Keyword research handlar inte bara om att göra en sida synlig i största allmänhet utan om att den ska synas för rätt personer. Det gäller att ranka i sökmotorerna för just de sökord som potentiella kunder använder sig av när de behöver en vara eller tjänst som du kan erbjuda. Kunden har ett önskemål eller en fråga, och om du satsat på marknadsföring utifrån keyword research kan din sida vara svaret.

Här ska vi titta på ett par av de “hemligheter” som företag i branschen använder sig av inom keyword research och ge svar på frågorna:

  • Hur svårt är keyword research – kan man göra det själv?
  • Vad innebär “long tail” sökord och varför är de viktiga?
  • Hur blir man bättre på keyword research och hur mycket behöver man kunna?

Sökord – lätt att lära sig men svårt att bemästra

Keyword research kan vara väldigt enkelt och många av våra kunder bestämmer själva vilka nyckelord och sökfraser som vi på Contentonline.se ska koncentrera oss på i de SEO-texter vi skriver.

I Google räcker det med att skriva in ett ord i sökmotorn för att se förslag på fraser som sökordet förekommer i ofta. Att använda dessa meningar och ordkombinationer, väl integrerat i texten, kommer att göra så att din sida rankar högre. Den här typen av keyword research går på några sekunder och är något alla kan göra.

Keyword research på en lite mer avancerad nivå kan handla om att lyfta sidor så att de inte bara rankar i Google när kunden aktivt söker efter din tjänst eller vara. Sidan kan dessutom ranka på relaterade ämnen som visar att personen indirekt är öppen för ditt budskap och kan ha användning av din sajt.

Där är det dock viktigt att arbeta med fingertoppskänsla eftersom reklambudskap kan uppfattas som väldigt påträngande för någon som inte är ute efter att köpa något. Särskilt när samma annons dyker upp gång på gång. Vana datoranvändare kan idag blockera all information från en viss avsändare. Marknadsföring grundad på dålig keyword research kan göra så att dina potentiella kunder helt slutar att lyssna på dig!

Vilka sökord kommer dina potentiella kunder att använda i morgon?

Keyword research handlar inte bara om att vara inkännande och lyssna till vilka sökord som målgruppen använder just nu. Det handlar även om att ligga ett steg före och ha koll på trender och omvärldshändelser. Det behövs så att du kan göra kvalificerade gissningar kring vilka sökord som kommer att bli populära i framtiden i just din målgrupp.

Att lyckas med förutsägelser kring sökord kräver vissa tekniska kunskaper om hur sökmotorer fungerar och om hur de används. Det är också viktigt med djupa kunskaper om vad som händer på den marknad där ditt företag verkar. Många byråer som erbjuder keyword research vill sälja in hela paketet. Var dock vaksam på att bäst resultat oftast uppnås när experter på keyword research har ett nära samarbete med någon som verkligen kan marknaden och de produkter eller tjänster som ska marknadsföras.

Long tail sökord

Vanliga ord ger oerhört många träffar i sökmotorerna idag. Det betyder inte att det är bra SEO att satsa på populära sökord. Gör du en sökning på “billig smartphone” kommer de högst rankade resultaten i Google vara sidor som är väldigt kända, eller sidor som satsar mycket stora belopp på SEO. Där kan det vara svårt att konkurrera för ett mindre företag.

Vad många istället satsar på är mycket mer specifika och längre sökfraser som till exempel “mobiltelefon, Nokia bästa pris, Göteborg”, så kallade long tail keywords. Det är betydligt billigare att få en sådan sökfras att ranka och du tävlar inte med lika många hemsidor om förstaplatsen. Kunden som letar information om något så specifikt håller dessutom i regel redan i plånboken och vill göra ett köp så fort som möjligt. Den som gör en mer generell sökning har inte kommit lika långt i sin köpprocess.

Lär dig vad som funkar för er sajt genom tester och analyser

Vilka frågor ställer dina besökare när de är beredda att betala för just det som du kan erbjuda? Första steget för att lyckas med din keyword research är att tänka som en kund, inte som en försäljare.

  • Vet de potentiella kunderna vad dina produkter heter, eller använder de synonymer?
  • Vet de att dina produkter eller tjänster är vad de letar efter, eller söker de svar på ett problem de har?
  • Vilken målgrupp har du och hur ser deras internetvanor ut?

Genom att lära dig mer om dina nuvarande kunder kan du utveckla strategier för att nå ut till fler som dem. Detta lägger grunden till all content du använder i din marknadsföring online.

Det finns idag ett stort antal verktyg du kan använda för att analysera data kring hur sökfraser används och vilka som leder till konvertering. Om det är lönsamt för ett företag att praktisera eller om det är bättre att köpa in keyword research beror på en rad faktorer. Det är viktigt att åtminstone kunna så mycket att du kan värdera vilken nytta keyword research gör för din verksamhet och ungefär hur mycket det är värt att investera.

Om du betalar för annonser i Google är keyword research jätteviktigt. Risken är annars att du satsar pengar på något som inte konverterar.

Kontakta oss idag om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med keyword research och content online.