Jobba som skribent online

Jobba som skribent online

01/05/2020 Marknadsföring online 0

Många tror att bara för att man kan prata språket så kan man skriva det, men riktigt så enkelt är det inte att jobba som skribent online. För att bli en bra frilansskribent krävs det mer än så. Om du tycker att följande beskrivning passar in på dig så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss för ett eventuellt samarbete.

Älskar text

För att kunna skriva riktigt bra är det en fördel om man älskar text. Du behöver absolut ingen utbildning till journalist eller språkvetare, även om det är en fördel förstås. Att älska språk och text kan te sig i många olika former. Skriver du mycket till vardags? Det kan vara en dagbok, en blogg eller längre, finurliga texter för sociala medier. Läser du mycket? Att alltid ha en bok på nattygsbordet eller nedladdad i telefonen håller känslan för språk aktiv. Lyssna på böcker stimulerar också språket, men för att jobba som skribent online är det en fördel att läsa och se exempel på bra meningsuppbyggnader och stavning på daglig basis.

Har genomfört en högre utbildning

Vad du har pluggat är generellt sett inte viktigt om du vill jobba som skribent online, det viktiga är att du har tagit dig igenom en högre utbildning. Varför då, kanske du tänker? 

  • Om du har slutfört en universitetsutbildning eller liknande så har du skrivit flera uppsatser och examensarbeten. 
  • Du behärskar det svenska språket i skrift. 
  • Du kan samla information om ett ämne, förstå kärnan och skriva om det så att “vem som helst” kan läsa och förstå det du har kommit fram till. 
  • Du har läst flera akademiska böcker vilket innebär att du har ett bredare ordförråd och en större ordförståelse. 
  • Du har arbetat under någon typ av tidspress med tydliga deadlines.
  • Du kan söka och sålla i ett brett informationsflöde samt vara källkritisk.

Van internetanvändare

Även om en högre utbildning är en fantastisk grund är examensarbeten såklart inte samma sak som att jobba som skribent online. För att kunna skriva bra online content krävs att du kan tänka som en potentiell kund. När du besöker en sajt, vad är det som avgör om du stannar på sajten och om du väljer att köpa produkterna? Är det bilderna? Är det loggan? Min gissning är att det är texterna som finns på hemsidan. Ger de dig den information du sökte? Får du veta om produkten eller tjänsten innefattar de krav du har för att slå till? Får du förtroende för företaget?

Personligen så tappar jag förtroende om en hemsida har texter med stavfel eller ger ett allmänt slarvigt intryck. Om de inte delar med sig av information så att jag förstår hur jag ska använda produkten så finns det ingen anledning för mig att köpa grisen i säcken, då går jag vidare till nästa sajt för att se om de kan besvara mina frågor. 

Om du inte är van vid att söka information och köpa produkter online så är det väldigt svårt att skriva texter som ger besökaren just det. Det finns inga krav på att du ska vara storhandlare av den produkt eller tjänst du ska skriva om, men du behöver förstå processen från googling till köp.

Har du koll på SEO?

När man skriver webcontent är SEO a och o. Utan grundläggande kunskap om SEO kan du inte bli en bra online skribent, det är den krassa sanningen. Men med det sagt så finns det hur mycket lättillgänglig och pedagogisk information som helst online så det är inte svårt att skaffa sig denna kunskap. För att bli en content skribent behöver du inte ha koll på den tekniska delen av SEO, men du måste förstå hur man använder sökord, relaterade sökord och synonymer. Den grundläggande frågan är intentionen bakom sökningen och att ge läsaren det den är ute efter. Det är även bra att veta vilka rankningsfaktorer som finns samt hur interna och externa länkar hjälper en hemsida att ranka bättre.

Jobba hemifrån som skribent online

Vad Contentonline.se kan erbjuda dig som frilansskribent

Frihet och flexibilitet! Du skriver där och när det passar dig. Kanske är du en nattuggla, bor utomlands eller vill kombinera detta med studier, så länge deadline hålls lägger du upp det som du vill. Du kan jobba hemifrån under tider du väljer själv. Genom att jobba som skribent online får du möjligheten att variera ämnen, projekt och stilar så att arbetet sällan blir enformigt. Eftersom du aldrig vet vad som kan komma att dyka upp, kan du bli expert på vitt skilda ämnen. Dessutom ger det dig en möjlighet att utvecklas och inspireras i ditt arbete med det svenska språket!

Är du rätt person för jobbet som skribent online?

Om beskrivningen stämmer in på dig, eller om du har tidigare erfarenhet av att skriva innehåll till hemsidor, är du välkommen att fylla i kontaktformuläret. Berätta lite om dig själv, vad du har för erfarenhet och vad du gör just nu. Det är ett krav att du kan skriva minst 5 000 ord i veckan på löpande basis. Bifoga även länkar till texter du har skrivit tidigare.